Vienkārši iemetiet nomizotus kartupeļus ūdenī un vāriet, līdz tie kļūst mīksti. Vai tas varētu būt kļūdains solis? Izrādās, ka var, un rezultāts var būt visai nelāgs.
Kartupeļi ir ļoti iecienīti Latvijā. Tie ir barojoši un bagāti ar uzturvielām, piemēram, ogļhidrātiem, šķiedrvielām, C vitamīnu, kā arī B grupas vitamīniem un minerālvielām, tostarp kāliju.
Šīs uzturvielas padara kartupeļus par nozīmīgu uztura daļu. Turklāt kartupeļi ir viegli audzējami un pielāgojami dažādiem klimatiskajiem apstākļiem un augsnēm. Latvijas klimats un augsnes īpašības ir īpaši piemērotas kartupeļu audzēšanai, nodrošinot stabilu ražu.
Kartupeļus ir samērā lēti audzēt un iegādāties, kas padara tos pieejamus visiem sabiedrības slāņiem. To pieejamība un zemās izmaksas ir viens no iemesliem, kāpēc kartupeļi ir tik plaši izplatīti.
Turklāt tos var pagatavot dažādos veidos – vārīt, cept, izveidot biezeni, kartupeļu pankūkas, sautējumus un daudz citus ēdienus, nodrošinot ēdienu dažādību no viena vienkārša dārzeņa.
Ne visi ir lietas kursā par svarīgajiem faktoriem, kas saistīti ar kartupeļiem, tādēļ šajā rakstā aplūkosim tos sīkāk!
Cik ilgi vārīt kartupeļus
Kartupeļi ir daudzpusīgi, no tiem var pagatavot desmitiem ēdienu, tostarp vārīt, cept, gatavot pelmeņus, pankūkas un citas gardas maltītes. Visbiežāk mēs tos vāram gabalos vai veidojam kartupeļu biezeni, kas ir ātrākais veids, kā tos pagatavot.
Teorētiski tas šķiet vienkārši, taču praksē mēs bieži aizmirstam par svarīgu faktoru – kartupeļu apstrādes temperatūru. Kādā ūdenī ir vislabāk vārīt kartupeļus – aukstā vai karstā – un kāpēc tas ir tik būtiski?
Lielākā daļa no mums ielej kartupeļus istabas temperatūras ūdenī un vāra tos, līdz tie kļūst mīksti, kas prasa no 25 līdz 30 minūtēm atkarībā no šķirnes un gatavības pakāpes. Tas var likties vienkārši, taču patiesībā aukstā ūdens izmantošana kartupeļu vārīšanai var radīt negatīvas sekas.
Fakts ir tāds, ka līdz brīdim, kad ūdens sāk vārīties, kartupeļi zaudē daudz derīgo vielu, tostarp vērtīgas minerālvielas un vitamīnus, piemēram, kāliju, magniju, fosforu, dzelzi, A, PP, B1, B5 un B6 vitamīnus. Rezultātā paliek tikai cieti saturoša masa, kas būs sātīga, bet nesniegs nekādu labumu.
Galvenie padomi gan vēl tikai sekos!
Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk
Tevi noteikti interesēs
- Ilva aizbrauca atpūsties uz Ēģipti un viesnīcas šefpavārs atklāj, ko viņi dara ar ēdienu, kas paliek pāri no bufetes restorāniem
- Kāpēc daudzas sievietes mūsdienās izvēlas mainīt savu dzīvi pat pēc 30 vai 40 gadu kopdzīves — 7 iemesli
- “Jāpiešuj” laime, veiksme un labklājība: kas jāizdara 10. novembrī – senču ticējumi
- Ja šajā dienā no rīta ir sarkana rītausma, tas nesola neko labu: tautas gudrības par 11. novembri
- 9 populāras suņu šķirnes, kas neprot palikt vieni paši mājās un slikti panes atšķirtību no saimnieka
- Ņemu glāzi kefīra, mazliet maltās gaļas un pēc neilga laika ceļu galdā lieliskas vakariņas visai ģimenei









